Megújuló energiák felhasználása a hétköznapi gyakorlatban

Segítek olcsóbbá, élhetőbbé tenni napjaidat :-)

Rakéta-kazán építése, avagy hogyan lehet egyszerű, házilagos megoldásokkal a legtöbb kereskedelmi kazánnál hatékonyabb, jobb hatásfokú fatüzelésű kazánt (kályhát, vízmelegítőt, stb...) építeniKicsit nagyarcúnak tűnik amit a felvezetőben írtam, de majd meglátjuk, hogy tényleg lehet-e az eddigi gyakorlatnál kicsit jobb hatásfokú fatüzelésű szerkezetet építeni, ráadásul egy részét a MÉH-telepről beszerezve.

Mától kezdve szép lassan, ahogy a projektem is alakul, írom a kis naplómat a "rakéta" építéséről.

Az apropóját sajnos az adta a dolognak, hogy a komposztkazán projekt nem azt hozta amit vártam-vártunk tőle. De erről ott bővebben írok-írtam már, illetve fogok, miután kiértékeltem a tapasztaltakat.

Valószínűleg sokan olvastatok már a neten a rakétákról, sok yuetube video is elérhető a témáról. Ez adta a lökést, hogy nosza, csináljunk egyet, a másikat a szűkös anyagiak, hogy nem tudunk venni kész herkentyűt a boltban.

A szerkezetet barátom tanyáján kezdtük el élesben fölépíteni, a közlekedő-előtérben szorítottunk neki helyet:

dsc02001.jpg

Itt ugyan még meglehetősen rosszul látszik a dolog, ráadásul fekete-fehér a kép. Van itt egy 120 literes villanybojler belső is, ezzel tervezzük a melegvizet előállítani és tárolni.


No, ide fog kerülni az építmény. Merthogy téglátból, agyagból, samott-csőből, és bontott cirko füstgáz-víz hőhasznosítóból lesz, ezek a fődarabok (ami itt még nem látszik):

dsc02002.jpg

Az alap helyének megkeresése sok időt elvitt, de azért meglett, elkezdtük a "járda"-szerű alap lerakását bontott téglából.

dsc02004.jpg

Ezt a talicskányi agyagot előző nap beáztattuk, hogy könnyen kenhető legyen a munka kezdésekor. Ez lesz a kötőanyag.


Ez még mindig a tégla alap, ez fölött lesz a tűztér is kialakítva. A fényképező-néző felé eső alap a bojlert fogja alátámasztani.

dsc02008.jpg

Abban az esetben, amikor takarékossági és egyéb (könnyebb elbonthatóság, ha nem jönne be) okokból nem drága bolti kötőanyaggal dolgozunk, sajnos meg kell várni amíg megszikkad, meghúz az agyag, mert ugye a képlékeny agyag egyébként szétcsúszhat a súly alatt. Szóval egy nap alatt nem célszerű felépíteni, főleg nem télen.


Itt már kicsit kezd alakot ölteni a "rakéta": az első 250mm átmérőjű, 33 cm magas samott cső rákerült az égésfordító tetejére.

dsc02011.jpg

Elől a tűztér kezdeménye látszik. (Egyelőre itt tartunk). Bízom benne, hogy a következő képek már fényesebbek, és élesebbek lesznek :-).

Elkészült a mű:

imgp2373.jpg

Nem szép, de még nincs is kész teljesen, több helyről hiányzik a hőszigetelés.

Ebből a nézőpontból jobban látszik a bojler.Egyelőre csak ez kap fűtést: a palást és a tartály közül kibányásztuk a hőszigetelést, a köpenytérben körüljárja a forró füst, ami melegíti a HMV-t:

imgp2375.jpg

A teljesítményét egzakt módon még nem mértük, de nem rossz, mert 1 óra alatt 20 C-ról 45-re melegített 120 liter vizet, 2 óra eltetltével 85C-ra szaladt fel. A védelmet is be kell sürgősen építeni.

Gyújtsunk be:

imgp2384.jpg


Apró száraz ágacskákkal gyorsan indul a tüzelés. Egyelőre azért lassú a dolog, mert még nem is száradt ki teljesen a szerkezet, és hideg is. Ez visszi el a hasznos energiát. Lehet, egy fémszerkezet perltes hőszigeteléssel sokkal hatékonyabb tud lenni. (Lehet, ez lesz a következő projekt).

imgp2410.jpg

A ropogó tűz hangját, de főleg a rakéta robajló hangját sajnos nem hallottuk, mert ment a közelben a benzines agregát, hogy legyen áram.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 4
Heti: 21
Havi: 139
Össz.: 185 438

Látogatottság növelés
Oldal: Rakéta kazán építése...
Megújuló energiák felhasználása a hétköznapi gyakorlatban - © 2008 - 2024 - alternativenergiak.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »