Megújuló energiák felhasználása a hétköznapi gyakorlatban

Segítek olcsóbbá, élhetőbbé tenni napjaidat :-)

Éves fűtési hatásfok....


Nagyon sok reklámban hallható mostanában a varázszó: kazánhatásfok, ami ennyi, meg annyi. És fennen hirdetik, hogy vegyél új, még jobb hatásfokú kazánt! Mert az új(abb) az már majdnem 100%-os, sőt több!!! No de mihez képest ?I. Akkor először is tisztázzuk, mi is az a fogalom, hogy kazánhatásfok ?

Nagyon leegyszerűsítve: a kazánba bevitt tüzelőanyagból kinyert hő osztva az elméletileg kinyerhető hő mennyiségével (bármilyen mértékegységben kifejezve) x 100 = %-ban kifejezett kazánhatásfok.

Ez szerintem tiszta és érthető, nem is bonyolítom tovább a viszonyítási dolgokat.

1. Nézzünk egy manapság korszerűnek mondható úgynevezett kondenzációs gázkazánt: ezek hatásfoka elvileg 105 % ! Azért lehet több mint 100%, mert a viszonyítás a régi, 100-200 C fokos kéménybe távozó füstöt kiadó régi gázkazánok szerinti módon van számolva, azaz az új kazánok a füstöt visszahűtik akár 20 C fokra is.

Ez nagyon klassz ! Persze ez csak akkor marad ilyen jó hatásfokú, ha a kazán cseréjekor a fűtési rendszert is kicsit átalakítjuk. Azaz a vezérlést szabályozásra cseréljük, és a hőleadók, azaz a radiátorok is megfelelő szabályozókat kapnak, stb...

Ha csak simán kazánt cserélsz, ne csodálkozz, hogy hiába van új, szupertakarékosnak mondott kazánod, a rendszered hatásfoka alig javul !!


II. Éves hatásfok. Mi is az ?


Az éves hatásfok az tulajdonképpen a követketkező: a fűtési idény alatt a fűtési rendszerbe belepumpált energia mennyisége, osztva az elméletileg számított szükséges- és elegendő energiamennyiséggel x 100 = %-ban kifejezett éves hatásfok. Ezt ugye legtöbbször csak számolni tudjuk, de ha pl. ismerjük az elfogyasztott fűtőgáz mennyiségét, akkor már "csak" kalkulálnunk kell. De mivel az épületek fizikailag megfoghatók, tehát ki is számolhatjuk a teljesítmény igényét, majd az éves átlaghőmérsékletek ismeretében az elméletileg szükséges és elegendő mennyiségű energia is megsaccolható. Ezt az értéket kell szembeállítani a ténylegesen felhasználttal... Kicsit macerásnak hangzik, de azért nem lehetetlen dolog.

Lássuk, mi a gyakorlat a régi típusú fűtési rendszereknél:


Egy fűtőberendezés éves hatásfoka vezérlés esetén (ilyen pl. egy szobatermosztátról vezérelt kazán) az elérhető elméleti 100 % helyett lehet, hogy csak 20 % !!!!

No, szóval az éves hatásfok akkor miért is ilyen kicsi ? Gondold végig, hogy szobatermosztátos vezérlés esetén mi is történik?

- Egyik lehetséges esetben elindul a kazán szivattyúja, bekapcsol a gázégő, és mindaddig így marad a dolog, amíg a szobatermosztát azt nem modja, hogy állj. Így működnek az ún. "etázsfűtések". Ezzel semmi gond nincs, ha a méretezési hőmérsékletek közelében van a kinti (mínusz), és a szobahőmérséklet, szinte folyamatosan megy a szivattyú, veszteség alig lesz. De mi van, ha a külső hőmérséklet nem -15C fok, hanem mondjuk -5  - +5C fok. Ez, ha belegondolsz, nálunk a fűtési szezonra eléggé jellemző. Nos, ekkor a kazán máris túlméretezettnek számít, azaz rendszeresen meg fog állni a szivattyú, elindul-megáll, és így tovább. Ekkor máris tapasztalhatjuk a hatásfokromlást! A gyakori ki-, bekapcsolástól a kémény épp csak kezd felmelegedni, máris leáll a kazán, a kémény pedig kihűl, pocsékba megy egy adag hő. Minél melegebb kint az idő, annál rosszabb a helyzet. Az éves hatásfok így tud leromlani 100-ról 20 %-ra!!!

- Másik megszokott megoldás, akár gáz-, akár olajtüzelésről van szó, hogy a szivattyú jár folyamatosan (ez a szerencsésebb megoldás), és az égőt indítja a szobatermosztát. Vagy egyszerre indítja és állítja le az égőt és a szivattyút. Ebben az esetben is nagyon le tud romlani az éves fűtési hatásfok ! Ilyen rendszereknél tipikusan a kazán az épület földszintjén vagy pincéjében van elhelyezve, és a legrégebbi metodika szerint jó vastag csövekkel van szerelve, hogy gravitációsan is elketyegjen. Még ez a legoptimálisabb eset, bár nem mindegy, hogy a radiátorok előtt van-e termofejes szelep, vagy nincs.


Ez az éves hatásfok azt jelenti, a péntárcádra lefordítva, hogy 3-5-ször többet költesz fűtésre, mint ami szükséges és elégséges lenne.Nos, akkor hogyan is lehetne ezt a dolgot a legolcsóbban megoldani ?


Alapvetően két út áll előttünk:


1. A kazánban az égést kell kézben tartani. Ez gázos, olajos kazánok esetében korrektül meg van oldva, a legújabb technikák már komolyabb számítógépes felügyelet alatt vannak. Ez azt jelenti, hogy az otthoni PC-det megszégyenítő képességű célszámítógép van beépítve a kazánba, lecsupaszítva a célfeladatra, de érzékelőkkel (hőmérséklet, áramlás, stb...) kiegészítve.  Ez értelemszerűen magában hordozza a meghibásodás lehetőségét. Mert ugye Murphy szerint ami elromolhat, az el is romlik. Idő kérdése a dolog :-). És rengeteg pénz ! Mert megvenni is sok, meg karbantartatni is sok (lásd garanciális feltételek), és ha elromlik, javíttatni is egy kisebb vagyon. És máris elvitte a verejtékesen és esetleg vacogva megtakarított forintjaidat ! Szóval ezt az utat azoknak javaslom, akiknek nem nagyon számít a költség, van hová elírni, és van bevételük gazdagon.


2. A másik út olcsóbb. Ez a hő pufferolása felhasználás előtt. Természetesen érdemes szakemberrel méreteztetni, hogy se többet, se kevesebbet ne költs a szükségesnél a pufferre. Ez minden esetben egyedi.

A puffert jó vastagon kell hőszigetelni, mert a kazán két aktív időszaka között (azaz a tüzelési időszakok között) sok óra, vagy akár napok is eltelhetnek !

A pufferolás miatt bele kell nyúlni az eddig megszokott vezérlésbe, és egyéb nem túl bonyolult, de fontos változtatásokat kell meglépni a rendszeren. Ehhez kellek én :-).

A puffer kialakításnak van még egy jövőbemutó előnye is: ezzel előkészítetted a fűtési rendszeredet több hőforrás akár egyidejű igénybevételére is, vagy a hőforrások váltogatására, mikor mi a célszerű, mi az akkor éppen elérhető legolcsóbb üzemanyag! Ilyenek például a napkollektorok, a vegyestüzelésű kazánok, a bármit megevő és elégető kazánok, hőszivattyúk, stb... Ezt az teszi lehetővé, hogy áramlástechnikai, hidraulikai szempontból a puffer egy úgynevezett hidraulikai váltóként is működik !


A pufferes tárolás lényege a meglévő mondjuk gázkazánod szempontjából az, hogy az eddigi nagyon rossz éves fűtési hatásfokot följavítja a kazánhatásfokot megközelítő értékre !!! És ez nem kis dolog ! Nagyon sok

apró forintot megtakaríthatsz vele!!!Ha kérdésed van, az elérhetőségeimet balra fenn a 2. menüpontnál megtalálod.


Köszönöm, hogy elolvastad írásom !

Minden építő jellegű megjegyzést, hozzászólást szívesen fogadok.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 19
Tegnapi: 5
Heti: 129
Havi: 240
Össz.: 185 083

Látogatottság növelés
Oldal: Éves fűtési hatásfok javítása olcsón (miért ne dobd ki régi kazánodat)
Megújuló energiák felhasználása a hétköznapi gyakorlatban - © 2008 - 2024 - alternativenergiak.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »