Megújuló energiák felhasználása a hétköznapi gyakorlatban

Segítek olcsóbbá, élhetőbbé tenni napjaidat :-)

PUFFER...


Mi is az a puffer ?

Nagyon egyszerű: nagy mennyiségű anyagot, energiát, vagy egyszerre mindkettőt tárolni képes edény.

A lakóházaink esetében puffert szoktunk használni például használati melegvíz készítésére és tárolására. Leginkább bojlerként ismerjük.

Miért szoktunk, miért kell pufferolni?

Leginkább azért, mert a rendelkezésünkre álló hőforrás kicsi teljesítményű. Ez egyszerűbben fogalmazva annyit jelent, hogy hosszú idő (2-6 óra) alatt tudja csak felmelegíteni például a bojlerünk 120-200 liternyi mennyiségű vizét. Az "éjszakai" áram olcsóbb, vagy mondjuk mert nappal süt csak a nap ami melegíti a vizünket, és az ár-érték arányok előzetes kalkulációja miatt viszonylag csak kis teljesítményű hőforrásra van pénzünk. Tipikusan ilyen eset a napkollektor-bojler páros, vagy az éjszakai áramról fűtött villanybojler.

Van olyan eset is, amikor a hőforrás nagy teljesítményű, és ekkor is célszerű pufferolni !

Miért ?

Több oka is lehet !

Egyik ilyen indok pl.: a meglévő gázkazán az idők során nagynak biznyult a kiszolgálandó épület igényéhez képest. Ez sok esetben már "születési hiba", azaz a kivitelező-tervező nem jól méretezte. Mostanában már sűrűn előfordul az az eset is, hogy a házat, lakást  pótlólag hőszigetelték, nyílászárókat cseréltek, aminek a célja és eredménye az, hogy az eredeti hőveszteség, vagyis hőigény feleződött ! Mi ilyenkor a teendő ?

Ha van rá pénz, akkor értelemszerűen egy új, kisebb, és már pl. ú.n. kondenzációs gázkazán beszerzése és illesztése a meglévő rendszerhez.

Ha viszont "pénz nem számít, mert az a legkevesebb", azaz szűkösek a pénzforrások, akkor bizony gondolkodni kell, mi a teendő !

Nos, ilyen esetben szoktam javasolni a puffer beiktatását a meglévő (immár "nagy") gázkazán és a fűtési rendszer közé ! Ezzel két legyet üthetünk egy csapásra:

1., Följavítjuk a kazán éves hatásfokát 20-30%-ról 70-90%-ra!!!!

2., Lehetőségünk nyílik alternatív hőforrás beiktatására a rendszerbe ! Ilyen hőforrás pl. egy szenes kazán, egy fatüzelésű szerkezet, egy pelletkazán, vagy napkollektormező, esetleg valamilyen hőszivattyú, stb...


Akkor is szoktam javasolni egy puffer beépítését, ha pl. bármilyen szilárdtüzelésű tüzelőberendezést tervez a megrendelő. Ezek hatásfoka is 75-95 % között mocorog, de csak akkor igaz ez a szám, ha folyamatosan tüzelnek vele ! Ha sűrűn leáll, majd újraindul a tüzelés, akkor a kéményen kidobunk egy jó adag energiát is, ami az éves hatásfokot rettentően lerontja. Nos, ezen segít a puffer használata. A puffer tehát hőpuffer jelen esetben. Ráadásul egy jól méretezett puffer az életet is kényelmesebbé teszi, főleg, ha a szekunder oldal, azaz a lakás hőfogyasztói megfelelő automatikával vannak szerelve. És itt most nem a túlbonyolított dolgokra kell gondolni ! A megfelelően kiválasztott automatikán múlik minden ! Szobatermosztát kell, de nem a "mezei", ami igen-nem üzemű, azaz ki-be kapcsol. Olyan kell, ami a lakás egy jellemző pontján figyel, és a beleégetett tudás segítségével vezérel egy motoros szelepet, és egy szivattyút. Ezzel már-már távfűtési szintű komfort érhető el akár egy tanyán is !!! A hőpuffernek van még egy felhasználási lehetősége: a használati melegvizet is meg tudjuk vele csinálni !


Innen folytatom.... Remélem nemsoká lesz rá kis időm, megint.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 16
Tegnapi: 4
Heti: 31
Havi: 149
Össz.: 185 448

Látogatottság növelés
Oldal: Puffer...
Megújuló energiák felhasználása a hétköznapi gyakorlatban - © 2008 - 2024 - alternativenergiak.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »